جلسه بیست و چهارم و بیست و پنجم رمضان ۹۹: امیرالمومنین علیه السلام در کنار کُونَا لِلظَّالِمِ خَصْماً وَ لِلْمَظْلُومِ عَوْناً، سفارش به حفظ نماز میکنند. خصم ظالم بودن و یار مظلوم بودن روح بلندی میخواهد، و این در تقرب به خدا تحقق می یابد: اَلصَّلوةُ قُربانُ کُلِّ تَقیّ. بدون تقرب به خدا، در میدان مبارزه موفق نخواهیم بود. در دفاع مقدس هم کسانی موفق بودند که با خدا محکم گره خورده بودند.
جلسه بیست و چهارم و بیست و پنجم ماه مبارک رمضان هیئت محبین اهلبیت(ع) دوشنبه و سه شنبه ۲۹ و ۳۰ اردیبهشت ۹۹ در مجمتع یاوران مهدی(عج) قم با سخنرانی حجت الاسلام احمد پناهیان برگزار شد.
قاعده زندگی علوی رسیدگی محرومین است
قُولَا بِالْحَقِّ وَ اعْمَلَا لِلْأَجْرِ. و من بلغه کتابی بتقوی الله. حضرت علی علیه السلام قبل از توصیه به تقوا فرمود من هم به شما دو فرزندم توصیه میکنم و هم به کسانیکه این حرف من به آنها میرسد. مخاطب این وصایا همه مسلمین و شیعیان هستند.
وَ نَظْمِ أَمْرِكُمْ. در صحبتهای دیروز رهبرانقلاب این نکته واضح بود. گفتیم که نظم امر یعنی امر ولایت است. یعنی همان انسجام ملی. هر چیزی در حکومت اسلامی سر جای خودش باشد. وَ صَلَاحِ ذَاتِ بَيْنِكُمْ. کدورتها و اختلافات را کنار بگذاریم. فَإِنِّي سَمِعْتُ جَدَّكُمَا ( صلى الله عليه وآله ) يَقُولُ صَلَاحُ ذَاتِ الْبَيْنِ أَفْضَلُ مِنْ عَامَّةِ الصَّلَاةِ وَ الصِّيَامِ. اصلاح بین مردم از یکسال نماز و روزه مقبول بالاتر است.
اللَّهَ اللَّهَ فِي الْأَيْتَامِ فَلَا تُغِبُّوا أَفْوَاهَهُمْ وَ لَا يَضِيعُوا بِحَضْرَتِكُمْ. یتیمان را فراموش نکنید؛ گاهی سیر نباشند و گاهی گرسنه. در جریان رزمایش همدلی در ماه رمضان نکته ای بود که هم پندآموز بود و هم مایه تأسف. در جلسات سطح استانی، برخی آمارها را کمیته امداد ارائه میکرد؛ خیالمان راحت بود که بعد از چهل سال رسیدگی ها کامل و جامع است. در جریان این رزمایش همدلی، کمیته امداد گفت از آماری که ما داریم، به بسیاری از آنها نمیتوانیم رسیدگی کنیم. همین هایی که رسیدگی میکنیم هم درصد پایینی است. رسیدگی به محرومین باید یک دغدغه عمومی بین همه مردم باشد. نباید همه مسئولیتها را روی دوش نهادهای خاص بگذاریم. قاعده زندگی علوی رسیدگی به ایتام و محرومین و مستمندین است.
خروج از بن بست ها نیازمند تقویت معنویت
اللَّهَ اللَّهَ فِي الْقُرْآنِ لَا يَسْبِقُكُمْ بِالْعَمَلِ بِهِ غَيْرُكُمْ. دیگران از شما در عمل به قرآن سبقت نگیرند. در عمل به قرآن باید تب مسابقه بین مومنین باشد. این مسابقه ناظر به غیرمسلمانان نیست فقط. ناظر بر این هم هست که از دیگر مومنین در عمل به قرآن عقب نمانیم.
اللَّهَ اللَّهَ فِي الصَّلَاةِ فَإِنَّهَا عَمُودُ دِينِكُمْ. نماز عمود دین است. توصیه به نماز صرفا یک توصیه اخلاقی نیست. نمازمان سست شود دینمان سست میشود. رهبرانقلاب دیروز بحث حضور قلب در نماز را توصیه کردند. نماز اول وقت خواندن ساده است. اما حضور قلب در نماز بسادگی میسر نمیشود؛ زمان می برد، نیاز به تمرین و مراقبت دارد. قلب صاحب دارد، و صاحبش هم خداست. چه کنیم که سر نماز خدا قلب ما را نگه دارد؟ مدیریت قلب با خداستلْقَلْبُ حَرَمُ اللَّهِ فَلَا تُسْكِنْ حَرَمَ اللَّهِ غَيْرَ اللَّه. کشش از سمت خدا باید باشد. در روایت هست حضور قلب به این است که بدانی سر نماز با چه کسی سخن میگویی. حضور قلب یک امر ذهنی نیست. که البته امروزه ذهن ها هم متمرکز حضور در محضر خدا نیست.
رهبرانقلاب دیروز گفتند مباحث معنوی برای این است که شما را قدرتمند کند، تا از مشکلات و بن بست های زندگی خارج شوید. توصیه به معنویات کاربردی است. گفتند «شما در زندگیهایتان جاهایی لغزشگاه دارید. یک جاهایی دچار تردید میشوید. یک جاهایی احساس ضعف میکنید. یک جاهایی انگیزه کم می آورید». می بینی به یک مشکل در زندگی برمیخورد، میگوید من دیگر هیئت نمیروم؛ من دیگر حرم و مسجد و پایگاه نمیروم. یکی از انگیزه های تو به مشکل خورده؛ انگیزه های دیگر را باید فعال کنی. خیلی از جوانها در این لغزشگاهها نمیتوانند سالم خارج شوند. باید از لحاظ خودسازی و معنوی قوی شویم تا در لغزشگاهها به مشکل بر نخوریم و بتوانیم به سلامت از آنها خارج شویم.
بدون نزدیکی به خدا، در میدان مبارزه موفق نخواهیم بود
نماز در دینداری اصل است. معراج المومن است؛ قُربانُ کُلِّ تَقیّ است. کسی که ولایتمدار است اما نماز ضعیفی دارد، باید یک جایی منتظر لغزش باشد. کسیکه نتواند به خدا تکیه کند، به کجا میخواهد تکیه کند؟ نماز اول وقت و حضور قلب؛ دو توصیه دیروز رهبرانقلاب به جوانان بود. دلمان نباید جای دیگر گیر باشد، تا سر نماز حضور قلب داشته باشیم. هرچقدر تعلقمان به موضوعات دیگر بیشتر باشد، حضور و توجه قلبمان به خدا کمتر میشود. ما یک قلب که بیشتر نداریم. هرچقدر غیرخدا را در قلبمان بیشتر جای دهیم، برای خدا جایی در قلبمان باقی نمی ماند. هر وقت حال مناجات نداشتیم، ببینیم چه چیزی قلبمان را پر و مشغول خود کرده است.
امیرالمومنین علیه السلام لحظه آخر عمر شریفشان در کنار كُونَا لِلظَّالِمِ خَصْماً وَ لِلْمَظْلُومِ عَوْناً سفارش به نماز میکنند. خصم ظالم بودن و یار مظلوم بودن روح بلندی میخواهد، و این در تقرب به خدا تحقق می یابد: اَلصَّلوةُ قُربانُ کُلِّ تَقیّ. بدون نزدیکی به خدا، در میدان مبارزه موفق نخواهیم بود. در دفاع مقدس کسانی موفق بودند که با خدا محکم گره خورده بودند.
جوانان مراقب باشند، فرصتها مثل برق میگذرد. عمر ما زود میگذرد. مراقب باشیم بازی نکنیم. مراقب قلبمان باشیم. نمازمان را مراقبت کنیم. از هم سن و سالانمان عقب نمانیم. یکی از بهترین دستورات خدا این است که نماز را واجب کرده است. نماز همه گیر و فراگیر است. جلو دست همه است. نماز ارتباط مستقیم با خداست. گریه و روضه و عزاداری ممکن است جاهایی درصد خالصی اش کم شود؛ اما نماز را میتوانیم تشخیص بدهیم. اباعبدالله الحسین علیه السلام برای نماز آخرش علی اکبر علیه السالم را برای اذان انتخاب کرد. چون هیچکدام از جوانان مثل علی اکبر ممسوس فی ذات الله نبودند؛ غرق در خدا نبودند.
رابطه ولایتمداری با نماز خوب
اللَّهَ اللَّهَ فِي الصَّلَاةِ فَإِنَّهَا عَمُودُ دِينِكُمْ. کسیکه نماز خوب نداشته باشد، ولایتمدار خوبی هم نخواهد بود. یک جایی این ضعف خودش را نشان خواهد داد. وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي(طه ۱۴). امیرالمومنین علیه السلام میفرماید فَإِنَّهَا عَمُودُ دِينِكُمْ.
وَ اللَّهَ اللَّهَ فِي بَيْتِ رَبِّكُمْ لَا تُخْلُوهُ مَا بَقِيتُمْ فَإِنَّهُ إِنْ تُرِكَ لَمْ تُنَاظَرُوا. میفرماید اگر خانه خدا را خالی کنید، به شما رحم نمیکنند؛ نابود میشوید. وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ(حج ۳۲). بازگشایی حرمها و مکه مکرمه باید دغدغه مومنین باشد. باید مطالبه عمومی باشد. بعد از ماجرای کشته شدن حجاج در منا، خیلی ها انجام حج را غیرضروری دانسته و قائل بودند نباید به حج برویم؛ بجای آن خیلی خیرات دیگر انجام دهیم. نباید صورت مسئله را پاک کنیم! حج را نمیتوان تعطیل کرد. باید متولی حرمین را کنار بزنیم. مکه خانه خداست.
کسیکه حج را تجربه نکرده، معنا و مفهوم زندگی را نمیتواند درست درک کند. معنویت را نمیتواند بفهمد. امیرالمومنین علیه السلام راجع به حج میفرماید حج را خالی نکند، و الا به شما رحم نمیشود. اتصال امیرالمومنین علیه السلام به خدا را در نوع بیان حضرت میتوان فهمید. از مکه تعبیر به خانه خدا میکند.
خانه خدا انقدر عزیز است؛ اباعبدالله الحسین علیه السلام سرنوشتش شهادت بود: إِنَّ اللَّهَ قَدْ شَاءَ أَنْ يَرَاكَ قَتِيلاً. اما وقتی احساس کرد خون مبارکش در خانه خدا بناست بریزد و حرمت خانه خدا کشته میشود، از مکه خارج شد.
شیطان به آدم سجده نکرد، چون نمیخواست خدا را تعظیم کند. چون خداوند در پشت آدم پنج نور پاک را قرار داده بود، و شیطان باید از آنها که جانشینان خدا بودند اطاعت میکرد. با این نگاه، مبارزه با شیطانمان یک رنگ و لعاب دیگری برای اهل معرفت پیدا میکند. آنها شیطان را دشمن محبوب و معشوقشان یعنی خدا می بینند.
نام
پست الکترونیک
* کد امنیتی
* نظر