در شب عید سعید فطر جلسه بیست و نهم و آخرین جلسه از مجالس ماه مبارک رمضان در هیئت محبین اهلبیت(علیهم السلام) قم یکشنبه 10 فروردین ماه 1404 با سخنرانی حجت الاسلام حاج احمد پناهیان در مقتل الشهدای فاطمیه(سلام الله علیها) برگزار شد.
در شب عید سعید فطر جلسه بیست و نهم و آخرین جلسه از مجالس ماه مبارک رمضان در هیئت محبین اهلبیت(علیهم السلام) قم یکشنبه 10 فروردین ماه 1404 با سخنرانی حجت الاسلام حاج احمد پناهیان در مقتل الشهدای فاطمیه(سلام الله علیها) برگزار شد.
حق خداوند در سختی، رضا و صبر است، و در راحتی، حمد و شکر
هرکس از خدا دورتر است، بی صبری و شکایتش بیشتر است
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ سَبَّحَ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ(حدید 1). هر آنچه در آسمانها و زمین است تسبیح خدای متعال را می گوید. تمام کائنات پیوسته تسبیح خدای متعال می گوید. زبانمان را به تسبیح و حمد خدای متعال عادت دهیم. یعنی در هر مسئله ای خدای متعال را ببینیم.
بسیاری از سوره های قرآن با تسبیح خدای متعال آغاز می شود: يُسَبِّـحُ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ الْمَلِكِ الْقُدُّوسِ الْعَزِيزِ الْحَكِيمِ(جمعه 1). سَبِّحِ اسْمَ رَبِّكَ الْأَعْلَى الَّذِي خَلَقَ فَسَوَّى وَالَّذِي قَدَّرَ فَهَدَى وَالَّذِي أَخْرَجَ الْمَرْعَى فَجَعَلَهُ غُثَاءً أَحْوَى سَنُقْرِئُكَ فَلَا تَنْسَى إِلَّا مَا شَاءَ اللَّهُ إِنَّهُ يَعْلَمُ الْجَهْرَ وَمَا يَخْفَى وَنُيَسِّرُكَ لِلْيُسْرَى فَذَكِّرْ إِنْ نَفَعَتِ الذِّكْرَى سَيَذَّكَّرُ مَنْ يَخْشَى وَيَتَجَنَّبُهَا الْأَشْقَى الَّذِي يَصْلَى النَّارَ الْكُبْرَى(اعلی 12-1). دعای ابوحمزه که در ماه مبارک رمضان موفق به قرائت آن بودیم هم با حمد و ثنای الهی آغاز می شود: الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي وَكَلَنِي إِلَيْهِ فَأَكْرَمَنِي وَ لَمْ يَكِلْنِي إِلَى النَّاسِ فَيُهِينُونِي.
امیرالمومنین علیه السلام فرمود: حَقُّ اَللَّهِ فِي اَلْعُسْرِ اَلرِّضَا وَ اَلصَّبْرُ وَ حَقُّهُ فِي اَلْيُسْرِ اَلْحَمْدُ وَ اَلشُّكْرُ. حق خداوند در سختی و مشکلات، رضا و صبر است؛ و حق خداوند در راحتی و آسایش، حمد و شکر است. انسان عجول است؛ کمی سختی که می بیند، بی صبری می کند. دفاع مقدس سخت بود، اما همراه این سختی، آسانی و برکاتی بود که هیچگاه در غیرجنگ شامل حال مردم و کشور ما نمی شد. بندگان خوب خدا به سختی های جنگ راضی بودند. چگونه به مقام رضا رسیده بودند؟ هرکس به خدا نزدیک تر بود، حق خدا را در سختی و مشکلات بیشتر ادا می کرد. هرکس از خدا دورتر بود، بی صبری اش بیشتر بود. کسانیکه هشت سال جنگ به جبهه نرفتند، واقعا چه دلیلی برای نرفتن به جبهه داشتند؟
ستاد امربمعروف و نهی ازمنکر باید پاسخگو باشد، نه مطالبه گر؛ چه برنامه و اقداماتی برای مقابله با بی حجابی داشته اید؟
با مطالبه غلط، راه مطالبه درست را نبندید
مطالبه گری حجاب با دروغ و فریب؟!
رضایتمندی از آنچه که سخت و مشکل است، جزو حقوق خداست. امروز کلیپی از تجمعات متحصنین حجاب بیرون آمد؛ مأمور نیروی انتظامی با یکی از این خانمهای معترض که اقدام به خودزنی کرده بود تا آن را گردن نیروی انتظامی بیندازد صحبت می کرد و می گفت چرا اقدام به خودزنی کردی که به اسم ما تمام شود؟! بعد همین خانم تهدید می کرد که من خودکشی می کنم! شما می خواهید با گناه بی حجابی برخودر کنید، اما با دروغ و خودکشی؟ 43 روز متحصن هستند، با آنها برخورد نشده؛ بعد از 43 روز با تجمع آنها برخورد شده. مطالبه گری داشته باشید، اما نه با دروغ و فریب. با حکومت اسلامی بازی می کنید؟!
رهبر معظم انقلاب گفتند مطالبه که می کنید و اعتراض دارید، مراقب باشید نظام را متهم نکنید. این دستور رهبر معظم انقلاب است. می گوید این نظام چه فرقی با حکومت شاهنشاهی دارد؟! تو اصلا فساد و فحشای نظام پهلوی را دیده ای؟ اینجا انسان متوجه می شود مسئله اینها حجاب نیست. چند ماه مانده بود به اتمام دولت روحانی، اعتراض می کردند که همین الان می خواهیم روحانی محاکمه شود. سر قضیه واکسن کرونا، چه توهین هایی که به رهبر معظم انقلاب کردند.
با مطالبه غلط، راه مطالبه درست را نبندید. مگر رهبر معظم انقلاب نگفتند برای مبارزه با بی حجابی برنامه ریزی کنید؟ مسئولین بیایند و توضیح دهند که چه برنامه ای ریخته اند؟ مسئول ستاد امر به معروف و نهی از منکر که در حمایت از این تحصن هم بیانیه داده، خودش باید پاسخگو باشد؛ چه اقداماتی انجام داده اید در این مدت؟ از مسئولین باید فرمانی که رهبر معظم انقلاب به آنها داده مطالبه شود؛ مطالبه ی برنامه و اقدامات.
در مذاکرات غیرمستقیم می توان به آمریکا اعتماد کرد، اما در مذاکره مستقیم نه؟!
ما درگیر تحصن حجابیم، مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا کلید خورده
ما در اصل مذاکره با آمریکا مشکل داریم؛ چه مستقیم چه غیرمستقیم
امیرالمومنین علیه السلام می فرماید: حَقُّ اَللَّهِ فِي اَلْعُسْرِ اَلرِّضَا وَ اَلصَّبْرُ وَ حَقُّهُ فِي اَلْيُسْرِ اَلْحَمْدُ وَ اَلشُّكْرُ. هرکس به خدا نزدیک تر است، در سختی و مشکلات راضی تر و صابرتر است. هرکس از خدا دورتر است، در سختی ها شاکی تر و ناراضی تر است. کسیکه این اقدامات و تجمع ها را انجام می دهد، قدر نظام اسلامی را نمی داند. ما درگیر تحصن حجابیم، آنطرف عراقچی می گوید مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا در حال پیگیری است. حواس ما را پرت تحصن کرده اند، اتفاق بزرگتری دارد می افتد. رییس جمهور که خودش گفت ترامپ قلدر است و ما با او مذاکره نمی کنیم؛ حال چه شده؟ فرق مذاکره مستقیم با غیرمستقیم چیست؟ در مذاکرات غیرمستقیم می توان به آمریکا اعتماد کرد، اما در مذاکره مستقیم نمی شود اعتماد کرد؟! در مذاکرات غیرمستقیم شما می توانید آمریکا را مجاب کنید که منطقی مذاکره کند؟ مسئولین قبل از شما هم نتوانستند این کار را انجام دهند؛ هرجا اعتماد کردند، خلافش را دیدند.
ترامپ در نامه اش چه پیش شرط هایی نوشته بود؟ وسط جنگ، می خواهید پیش شرطهای ترامپ را در مذاکرات بپذیرید؟ این اعتماد به آمریکا را شما از کجا آوردید؟ در مذاکره غیرمستقیم هم باید اعتمادی وجود داشته باشد یا نه؟ بعد هم این مذاکرات را به رهبر معظم انقلاب نسبت می دهید؛ ارتباط مذاکرات با ایشان کجاست؟ هر دوره رفتند مذاکره کردند، گفتند از رهبر معظم انقلاب اجازه داریم.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم قُلْ یَا أَیُّهَا الْکَافِرُونَ لا أَعْبُدُ مَا تَعْبُدُونَ وَلا أَنْتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ وَلا أَنَا عَابِدٌ مَا عَبَدْتُمْ وَلا أَنْتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ لَکُمْ دِینُکُمْ وَلِیَ دِینِ. محال ممکن است غرب در برابر خواسته شما سر خم کند. آنها چه می خواهند، ما چه می خواهیم؟ او می گوید شما حق ندارید از نیروهای مقاومت در منطقه حمایت کنید. با این منطق و خواسته، می شود غیرمستقیم مذاکره کرد؟ مذاکره مستقیم و غیرمستقیم مگر در اصل موضوع تفاوتی دارند؟ ما سر اصل مذاکره با آمریکا مشکل داریم. رهبر معظم انقلاب هم همیشه اصل مذاکره با آمریکا را نفی کرده اند. گمان می کردیم جنایات آمریکا و اسراییل در غزه باعث می شود برخی سیاستمداران ما از مذاکره دل بکنند؛ اما گویا برخی افراد حیات سیاسی شان در مذاکره است. قرآن می فرماید: إِنَّهُمْ لَا أَيْمَانَ لَهُمْ(توبه 12). دشمن عهدشکن است. این حرف راست است؛ باور کنیم.
امام سجاد علیه السلام فرمود: إن الجواد السيد من وضع حق الله موضعه. فرد صاحب جود و بزرگوار کسی است که حق خدا را ادا کند. و ليس الجواد من يأخذ المال من غير حله ويضع في غير حقه. انسان صاحب جود و بخشنده کسی نیست که مالی را از راه نادرست بدست آورد، و بعد از آن مال خیرات بدهد. می فرماید من امیدوارم وقتی با خداوند ملاقات می کنم، اینطور نباشد که کاری را انجام داده باشم که خدای متعال بر من حرام کرده باشد.
همه باید برای برقراری حاکمیت الهی تعاون و همکاری داشته باشند
حق خدا در مال خود را هم باید رعایت کنیم. مثل خمس و زکات. مال و دارایی را خدا به ما داده، برای مصرف در جایگاهش؛ اینکه ما خمس و زکات را پرداخت می کنیم، حق خدا را پرداخته ایم؛ ما می شویم دست خدا. اگر این مال را پرداخت نکنیم، حق خدا را در پرداخت خمس و زکات رعایت نکرده ایم.
امیرالمومنین علیه السلام فرمود: مِن واجِبِ حُقُوقِ اللّه ِ عَلَى العِبادِ النَّصيحَةُ بِمَبلَغِ جُهدِهِم وَ التَّعاوُنُ عَلى إقامَةِ الحَقِّ بَينَهُم. همه باید در راستای برقراری حاکمیت الهی تعاون و همکاری داشته باشند. بزرگ و کوچک، و مسئول و غیرمسئول هم فرقی ندارد؛ همه موظفند به این امر اقدام کنند، آن هم حرکتی دسته جمعی، نه فردی. رهبر معظم انقلاب در پیام اول سال باز بر نقش مردم و مسئولین در تولید و سرمایه گذاری داخلی تأکید کردند. مسئولین باید در این امر با مردم همکاری و همراهی داشته باشند. برخی مسئولین غرور و تکبرشان اجازه نمی دهد با مردم همراه و همنشین شوند. واقعا گمان می کنند اگر موقعیت شغلی و مالی و مسئولیتشان بالا بود، یک انسان دیگر هستند و نباید با مردم حشر و نشر داشته باشند. حال چطور از چنین مسئولی انتظار داشته باشیم با این مردم در اقامه حق همکاری داشته باشد؟
امیرالمومنین علیه السلام فرمود: و لیس امرؤ و ان عظمت فی الحق منزلته و تقدمت فی الدین فضیلته بفوق ان یعان علی ما حمله الله من حقه ولا امرؤ و ان صغرته النفوس و اقتحمته العیون بدون ان یعین علی ذلک او یعان علیه. چه منِ علی بن ابیطالب باشم که در جایگاه رفیع دینی قرار دارم، و چه کسیکه پایین ترین جایگاه را در جامعه داشته باشد، هر دوی ما باید حق خدا را ادا کنیم. امام سجاد علیه السلام فرمود آقا و بزرگوار کسی است که حق خدا را ادا کند. برخی خمس و زکات نمی دهند، اما به یک عده مستحق کمک می کنند. چنین فردی بخشنده نیست.
آقا و بزرگوار رهبر معظم انقلاب هستند که با همه اقشار مردم نشست و برخاست و دیدار و صحبت و تعامل دارند، در راستای برقراری حاکمیت اسلامی در جامعه. حرفشان را می شنود، و برای هر قشر نقش و وظیفه ای در اقامه امر حق در جامعه تعریف می کند. به معنای واقعی کلمه حق الله را رعایت می کند. آنوقت برخی عمامه به سرها از شدت حسادت، یک کلمه در دفاع از نظام و انقلاب و ولایت حرف نمی زنند. زیر سایه نظام اسلامی در امنیت و آسایش زندگی می کنند، اما حاضر نیستند یک قدم برای این حاکمیت اسلامی بردارند.
باید حقوق خدا را بشناسیم تا بتوانیم آنها را ادا کنیم
حقوق خدا در تمام شئونات زندگی ما تسرّی دارد
موسیقی، ذهن و میل ما را مدیریت می کند
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْرًا كَثِيرًا وَسَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَأَصِيلًا(احزاب 41و42). لازمه ذکر خدا، شناخت حقوق خداست. باید حقوق خدا را بشناسیم تا بتوانیم آنها را ادا کنیم. وقتی حق الله را رعایت کردیم، حق الناس را هم رعایت کرده ایم؛ چون رعایت حق الناس یکی از حقوق خدای متعال است. خیلی مسائل ذیل حق الله تعریف می شود؛ مثل زیارت حرمهای ائمه اطهار علیهم السلام.
إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ(بقره 156). همه زندگی ما برای خداست. تمرین کنیم در هر مسئله ای حق الله را ببینیم. در ازدواج حق خدا را ببینیم. ازدواج دستور خداست. محبوب ترین بنا نزد خدای متعال ازدواج و تشکیل خانواده است. هر قدم خیری در خانواده برداریم، ما را به خدا نزدیک می کند. هر قدم ناصوابی در زندگی خانوادگی برداریم، ما را از خدا دور می کند. حق الله اینگونه در تمام شئونات زندگی ما تسرّی دارد. هر کجا دستوری از خدای متعال دیدیدم و انجام دهیم، حق الله را رعایت کرده ایم. هر کجا نهیی دیدیم و ترک کردیم، حق الله را رعایت کرده ایم. مطمئن باشیم انجام هر واجب و ترک هر گناهی ما را به خدا نزدیک می کند؛ چون حقوق خدا را بجا آورده ایم. رنگ و بوی زندگی انسان طور دیگری می شود. انسان حس می کند بیهوده زندگی نمی کند. دنیا بیهوده و عبث افریده نشده؛ همه چیز حساب و کتاب دارد.
این توجه دائمی به خداوند، نیاز به تمرین و تذکر پیوسته دارد. فکر و ذهن و قلبمان را حفظ کنیم؛ اجازه ندهیم هرکجا برود. موسیقی چه خوب و چه بد، میل و حال ما را مدیریت می کند. موسیقی شاد، به ما هیجان وارد می کند؛ موسیقی محزون هم حس غم به ما منتقل می کند. روح و گرایش درونی ما را مدیریت می کند. مدیریت لذت برای ما ایجاد می کند. ذائقه هیئتی های ما را هم عوض کرده اند. با موسیقی، فکر و ذهن و روح و میل ما را مدیریت می کنند.
کسیکه زیاد موسیقی گوش می دهد، مثل بچه ای است که همیشه دست او را گرفته اند و راهش برده اند؛ این فرد در جامعه، نامتعادل است. در موضوعات مختلف نمی تواند تصمیم بگیرد؛ اراده اش ضعیف است. اراده یعنی مدیریت فکر و روح باهم؛ روح و فکر او را موسیقی ها مدیریت کرده اند. نمی تواند خودش تصمیم درست را بگیرد. فضای مجازی از این هم فراتر رفته؛ تمام وجود انسان را مدیریت می کند. لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ. ماه رمضان بابی را برای ما باز کرد که از روزمره زندگی فارغ شویم، و به تقوا و حقوق الهی بپردازیم. این شروعِ راه بود، باید خودمان در طول سال این مسیر را ادامه دهیم.
نام
پست الکترونیک
* کد امنیتی
* نظر