چهارشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ساعت ۰۲:۰۱

حق الناس را هم بخاطر خدا باید رعایت کنیم!

جلسه ششم ماه رمضان ۱۴۰۰: این شرک ما بود که حق الله را کنار حق الناس گذاشتیم. گفتیم خدا از حق خودش میگذرد، مراقب حق الناس باشیم. اگر ما موظفیم به رعایت حق الناس، چون این یکی از دستورها و جزو حقوق خداست. حق الناس را بخاطر مردم نباید رعایت کنیم، بلکه بخاطر خدا باید رعایت کنیم.

جلسه ششم مراسم ماه مبارک رمضان هیئت محبین اهلبیت(ع) دوشنبه 30 فروردین 1400 با رعایت دستورالعمل های بهداشتی در مجتمع یاوران مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) قم با سخنرانی حجت الاسلام احمد پناهیان برگزار شد.

خدا را در حق خدا تعظیم کنیم

امیرالمومنین علیه السلام در ادامه خطبه 19 نهج البلاغه در خصوص تقوا و حق الله می فرماید: لَمْ تَبْرَحْ عَارِضَةً نَفْسَهَا عَلَى الْأُمَمِ الْمَاضِينَ مِنْكُمْ وَ الْغَابِرِينَ لِحَاجَتِهِمْ إِلَيْهَا غَداً. حق الناس یکی از حقوق خداست. رعایت حق الناس یک طاعت از دریای طاعات خداست. بی جهت نیست جبرائیل امین شب معراج یکی از مراحل رسیدن به عشق به خدا را خدمت پیغمبراکرم صلی الله علیه و آله اینگونه بیان کرد که این افراد خدا را در حق خدا تعظیم میکنند.

اگر عاشق خدا نشویم، بندگی هم نمیتوانیم درست به انجام رسانیم. بندگی جزو حقوق خداست. تا معرفت به خدا پیدا نکنیم و در اثر آن معرفت عاشق خدا نشویم، نمیتوانیم درست بندگی کنیم. نمیتوانیم حقوق خدا را آنطور که باید رعایت کنیم.

اگر هم خدا از برخی حقوق خود بگذرد، باقی ماجرا را میخواهیم چه کنیم؟! اگر آن دنیا از خدا دور بودیم، میخواهیم چکار کنیم؟ آنجا دیگر راه جبرانی نیست. عوالم قبل از قیامت و بعد از قیامت را میخواهیم چطور با این دوری از خدا طی کنیم؟

 

امید نابجا هم خوب نیست!

إِذَا أَعَادَ اللَّهُ مَا أَبْدَى وَ أَخَذَ مَا أَعْطَى وَ سَأَلَ عَمَّا أَسْدَى؛ فَمَا أَقَلَّ مَنْ قَبِلَهَا وَ حَمَلَهَا حَقَّ حَمْلِهَا. امیرالمومنین علیه السلام میفرماید وقتی روز قیامت خدا آنچه را در دنیا به تو داده بود از تو گرفت، و از آنچه در دنیا به تو عطا کرده بود از تو سوال کرد، آنگاه کمتر کسی پیدا میشود که حق خدا را شناخته باشد و رعایت کرده باشد. انسانهای باتقوا خیلی کم هستند. خیلی کم هستند کسانیکه حق این تقوا را به جا آورده باشند. اینها کلمات امیرالمومنینی است که از همه احوال دنیا و آخرت باخبر است. اگر حقوق خدا را خوب نشناسیم و مراعات نکنیم، به مشکل میخوریم. به چه چیزی دل بسته ایم؟ ناامیدی بد است، اما امید نابجا هم خوب نیست. به واقع دستمان خالی است.

خیلی اوقات اگر ما کار خوبی هم انجام میدهیم، بخاطر برآورده شدن منافعمان است. اگر پای منافعمان نباشد، معلوم نیست پای کار دین خدا باشیم یا نه. مگر میشود ماا نماز نخوانیم؟ مگر میشود زندگی غیرانقلابی داشته باشیم؟ برخی کارهای خوب جزو شأن زندگیهای ماست، و نمیتوانیم آنها را لااقل بخاطر شأنمان کنار بگذاریم. در عوض در همین زندگیهای مذهبی و انقلابی ببینید چقدر حق الناس و حقوق دیگر خدا به گردن ماست. زود از خودمان راضی نشویم و خیالمان راحت نشود! خیلی جاها ما رعایت موازین شرعی را میکنیم، اما خیلی جاهای دیگر هم رعایت نمیکنیم. باید تقوا در همه امورات زندگی ما جاری باشد.

أُولَئِكَ الْأَقَلُّونَ عَدَداً وَ هُمْ أَهْلُ صِفَةِ اللَّهِ سُبْحَانَهُ إِذْ يَقُولُ «وَ قَلِيلٌ مِنْ عِبادِيَ الشَّكُورُ». کسانیکه بار تقوا را به درستی حمل میکنند و ملاحظه حق خدا را میکنند، در اقلیت هستند. کسانیکه حق خدا را بجا می آورند، شاکر نعمتهای خدا هستند. شکر نعمت خدا یعنی حق تقوا را بجای آوردن. بهره ماه رمضان لَعَلَّکُم تَتَّقُون. است. شکر نعمت ماه رمضان به رعایت تقوا و ادای بندگی است. شکر نعمت خدا به دوش کشیدن بار حقوق الله است.

 

حق الناس را هم بخاطر خدا باید رعایت کنیم!

با این تعاریف امیرالمومنین علیه السلام از تقوا و حقوق خدا، باید زندگی را از اول شروع کنیم! بنای زندگی را باید طور دیگری بگذاریم. ما خیلی جاها حقوق خدا را به جا نیاورده ایم. هنوز هم شیطان برون و درون در وجود ما تاثیرگذارند؛ یعنی ما هنوز عبد نشده ایم؛ یعنی هنوز حق الله را نشناخته ایم و ادا نکرده ایم. باید همه باورهایمان را کنار بگذاریم، و زندگی و بندگی را دوباره از نو بنا کنیم.

این شرک ما بود که حق الله را کنار حق الناس گذاشتیم. گفتیم خدا از حق الله میگذرد، مراقب حق الناس باشیم. اگر ما موظفیم به رعایت حق الناس، چون این یکی از دستورها و حقوق خداست. حق الناس را بخاطر مردم نباید رعایت کنیم، بلکه بخاطر خدا باید رعایت کنیم.

إِذَا أَعَادَ اللَّهُ مَا أَبْدَى. قیامت روزی است که خدا از اول شروع میکند. کأن انسان در روز قیامت تازه به دنیا آمده. باید قبل از قیامت قیامت به پا کنیم. مُوتُوا قَبلَ اَن تمُوتُوا. ای کاش قبل از قیامت زندگی باتقوا را تجربه کنیم.

 

نام

پست الکترونیک

* کد امنیتی

تصویر کد امنیتی

* نظر

یادواره ۱۸شهید روضه فاطمیه قم
 
با سخنرانی حجت الاسلام
حاج احمد پـنــاهـیــان
با مرثیه سرایی
حاج عباس حیدرزاده
زمان:
جمعه ۲ آذرماه ۱۴۰۳
همراه با نماز مغرب و عشاء
مکان:
حرم‌مطهر حضرت‌معصومه(سلام‌الله‌علیها)
شبستان امام خمینی(قدس سرّه)
کلیه حقوق برای پایگاه اطلاع رسانی هیئت محبین اهل بیت علیهم السلام محفوظ است